Rzepak – fantastyczny nie tylko do mydła!

wpis w: Aktualności, Bez kategorii, Blog | 0

Mimo, że rzepak dawno przekwitł, to zostało po nim coś cudownego – olej bez glifosatu od polskiego producenta, oraz mydło zrobione ze 100% oleju rzepakowego od Zmydlona.pl

Jedno z najdelikatniejszych mydeł o delikatnym, lekko orzechowym zapachu rzepaku.

A wiesz jak smakuje sam olej? Właśnie lekko orzechowo.

Dlaczego warto go jeść?

⚠️ Uwaga!Jedynie ze sprawdzonego źródła, które potwierdza dokumentami, że pola uprawne są niepryskane.

Tabela przedstawia skład % poszczególnych kwasów tłuszczowych w oleju rzepakowym i pokrewnych olejach.

➡️ Olej rzepakowy zawiera bardzo dużo, bo aż 60%, kwasu tłuszczowego oleinowego: Omega-9.

Ten kwas tłuszczowy jest bardzo ważny dla naszego zdrowia, a rzepaczek jest na drugim miejscu tuż za oliwą z oliwek z % zawartością.

Kwas oleinowy między innymi:
❤️ blokuje transport cholesterolu zmniejszając jego ilość
❤️ wspomaga neutrofile (komórki odpornościowe) w szybszej identyfikacji stanu zapalnego i poprawia przewodzenie nerwowe do mózgu
❤️ jest niezbędny do tworzenia się osłonek mielinowych i do wzrostu oraz tworzenia nerwów
❤️ przyspiesza gojenie ran,
❤️ uszczelnia płaszcz lipidowy skóry zapobiegając odparowywaniu wody z głębszych warstw

➡️ Zawiera również spore ilości kwasu tłuszczowego linolowego: 20% : Omega-6

Kwas linolowy to wzmacniacz serca i pogromca złego cholesterolu. UWAGA! Dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na ten kwas tłuszczowy to około 9 g.
Kto z was zjada tyle oleju, żeby dostarczyć organizmowi 9 g omega-6? Licząc szybko powinniśmy zjadać około 2 łyżki dziennie dobrej jakości oleju, który w swoim składzie zawiera Omega-6, Omega-3 oraz Omega-9 lub mniej oleju a więcej np. orzechów.

Nie wolno również nadmiernie spożywać olejów z nadwyżką omega-6 ponieważ skutek będzie odwrotny od zamierzonego.

Kto z was w ogóle zjada oleje Nierafinowane codziennie?

To jest nasz obowiązek, dostarczyć organizmowi Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe, ponieważ organizm ich nie produkuje.

❗️❗️ A co dostarcza statystyczny Polak organizmowi w diecie?

-> Masło (nasycony kwas tłuszczowy) oraz

-> olej rzepakowy chemicznie rafinowany (pozbawiony właściwości olej będący tykającą bombą w naszych organizmach – tłuszcz trans, który uszkadza DNA, stłuszcza organy i zatyka tętnice.
⚠️Tłuszcze trans podnoszą o 90% ryzyko raka jelita grubego i ogólnie podwyższają ryzyko wystąpienia nowotworów, nie wspominając o zatkanych tętnicach, miażdżycy itp.

Chcesz wiedzieć jak sprawdzić poziom tłuszczów trans w produktach, które zjadasz? To proste, wystarczy że weźmiesz produkt, np. ciastka, sprawdź skład tłuszczowy, zsumuj tłuszcze wymienione jako jednonienasycone, wielonienasycone, nasycone i odejmij od całkowitej wagi tłuszczów. To, co zostało to tłuszcze TRANS.
Producenci w Polsce nie mają obowiązku informować nas jaka ilość tłuszczów trans jest zawarta w produkcie, więc tego nie robią.

Taka dygresja, ale to są fakty.

➡️ olej rzepakowy to również spore źródło kwasów Omega-3, kwasu tłuszczowego alfa-linolenowego zawiera 10%, a to bardzo dużo.

Co daje nam z kolei ten kwas tłuszczowy?

❤️ kosmetycznie: naprawia barierę lipidową skóry,chroniąc ją przed niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi, przed promieniowaniem UV, przed wnikaniem do organizmu bakterii, wirusów czy grzybów. Zabezpiecza skórę przed TEWL (przeznaskórkowa utrata wody)
❤️ charakteryzuje się bardzo silnym działaniem przeciwzapalnym
❤️ likwiduje wolne rodniki w organizmie
❤️ z kwasu alfa-linolenowego organizm człowieka potrafi zsyntetyzować pozostałe niezbędne kwasy tłuszczowe (EPA, DHA) oraz przekształcić go w kwas gamma-linolenowy (GLA), niezbędny do produkcji płaszcza hydro-lipidowego na skórze.

Bez GLA płaszcz lipidowy nie istnieje, odczuwają to dzieci chore na AZS, łuszczycę i inne choroby skóry. Ich organizm nie syntetyzuje kwasu alfa-linolenowego do GLA. Tu rola rodzica aby dostarczać olej z GLA wewnętrznie i zewnętrznie.
Rzepak nie zawiera w składzie GLA – znajdziecie go min. w oleju z wiesiołka, ogórecznika lekarskiego, czarnej porzeczki czy rokitnika.

➡️ To nie jest pełen skład, bo jeszcze pozostały tłuszcze nasycone 7% (o połowę mniej niż oliwa z oliwek) oraz spore ilości witamin E i K oraz prowitaminy A (o tak olej rzepakowy to naturalny retinol 😉)

Mam nadzieję, że teraz rozumiesz dlaczego produkuję mydło z oleju rzepakowego – MYDŁO RZEPAK i dlaczego ono tak niezwykle pielęgnuje ciało.

Przekonałam cię?
Pochwal się w jakiej postaci dostarczasz organizmowi kwasy tłuszczowe Omega-3,6 i 9?

Bądź na bieżąco
Szanujemy twoją prywatność.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zapisz się na nasz newsletter