Olej NEEM tłoczony na zimno 30 ml

31.00 

Olej neem  nazwa „Neem” ma swoje korzenie w sanskryckim słowie „nimba”, oznaczającym „obdarzający dobrym zdrowiem”. Stosuj w miejscach z wysypką, ukąszeniami czy stanem zapalnym. Chroni przed stresem oksydacyjnym działając przeciwstarzeniowo.

Sprawdzi się w leczeniu chorób skórnych, a stosowany do masażu łagodzi bóle mięśni oraz obrzęki stawów.

Więcej poczytasz w opisie ↓

Dostępność: Na stanie

Kup ten produkt teraz a otrzymasz 3 Punkty! Zbieraj punkty za zakupy i wymieniaj na super RABATY!

Olej neem  nazwa „Neem” ma swoje korzenie w sanskryckim słowie „nimba”, oznaczającym „obdarzający dobrym zdrowiem”.  Nazywany „indyjskim bzem” i „drzewem Margosa” drzewo Neem uważane jest za bezpieczną przystań dla Słońca i przypisuje mu się boskie pochodzenie. 

Uważa się, że roślina botaniczna Azadirachta indica (Miodla Indyjska) lepiej znana jako drzewo Neem, pochodzi z Indii lub Birmy. Kiedy odkryto, że drzewo może rozwijać się w każdym ciepłym, suchym regionie, migrujący Indianie sprowadzili je na inne ziemie, w tym do Afryki, Fidżi, Mauritiusa, Malezji, Indonezji, Tajlandii i Kambodży. Jego odporność na suszę i tolerancja na ciepło to czynniki, które przyczyniają się do jego długiej żywotności do 200 lat.

Olej neem jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych produktów w kosmetykach, medycynie (lekarstwo na wrzody i malarię) i rolnictwie (świetny fungistatyk, właściwości antybakteryjne oraz jako insektycyd). Zanany jest także w przemyśle spożywczym czy weterynarii (pełni rolę antykoncepcji).

Jakie właściwości ma olej Neem?

  • działa antyhistaminowo, stosuj w miejscach z wysypką, ukąszeniami, stanem zapalnym,
  • sprawdzi się w leczeniu chorób skórnych: egzema, wysypka, trądzik różowaty, łuszczyca, azs,
  • jego zdolność do odblokowywania porów i mieszków włosowych przy jednoczesnym łagodzeniu podrażnionej skóry bez pozostawiania tłustej warstwy, sprawia, że olej neem jest skutecznym środkiem dla skóry skłonnej do trądziku; zapobiega przyszłym wypryskom: eliminując bakterie wywołujące trądzik, usuwając zanieczyszczenia, zwężając pory i wyrównując koloryt skóry,
  • ma silne właściwości przeciwgrzybicze i może być stosowany do zwalczania chorób skóry i włosów oraz łupieżu i wszawicy (wystarczy wsmarować w wilgotną skórę głowy i zostawić owiniętą folią na całą noc, rano po wszawicy nie ma śladu),
  • czysty olej neem ma działanie bakteriobójcze na wiele szczepów bakterii,
  • w masażu łagodzi bóle mięśni, obrzęki stawów i obniża gorączkę,
  • może być również stosowany w preparatach dla skóry zmęczonej, ze zmarszczkami czy skłonnej do czyraków i wyprysków,
  • stosuj miejscowo na miejsca po ukąszeniach owadów, na drobne ranki, stłuczenia,
  • zmiękcza i uelastycznia skórę, koi i ją odżywia,
  • tworzy warstwę ochronną na włosach i polepsza ich kondycję,
  • niweluje swędzenie skóry podczas uszkodzeń lub wysypki,
  • działa przeciwłupieżowo, przeciwtrądzikowo,
  • oczyszcza i tonizuje skórę,
  • działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie,
  • chroni przed stresem oksydacyjnym działając przeciwstarzeniowo.

Opakowanie: czarne szkło z pipetą

Stosuj solo lub mieszając z innymi olejami na włosy, twarz i całe ciało.

ODŻYWKA PRZECIWŁUPIEŻOWA

Wymieszaj olej neem z olejem kokosowym (stosunek 1/10) z odrobiną kamfory, aby pozbyć się łupieżu.

MIESZANKA NA ZASKÓRNIKI

Weź 2-3 krople oleju neem, rozcieńcz go wodą i nałóż tę mieszankę na zaskórniki. Stosuj regularnie, aby pozbyć się zaskórników i zapobiec ich nawrotom.

MASECZKA NA PIĘKNĄ CERĘ

Olej neem w postaci maseczki na twarz pomaga w likwidacji trądzikowych stanów zapalnych, eliminuje nadmiar sebum, pozostawia cerę oczyszczoną i odświeżoną.

FITOSTEROLE

kampesterol, beta-sitosterol, stigmasterol

Fitosterole  wzmacniają barierę naskórkową,  hamują utratę wody ze skóry, działają przeciwzapalnie, łagodząco, immunostymulująco oraz pobudzają regenerację i gojenie się naskórka. Wpływają również na poprawę elastyczności i gęstości skóry, wykazując działanie przeciwzmarszczkowe oraz normalizują pracę gruczołów łojowych (sprawdza się również w przypadku skóry tłustej).

KWAS OLEINOWY 48%

Znany również jako Omega 9. Kwas oleinowy zapewnia pośrednio nawilżenie, a także działa przeciwzapalnie.

KWAS LINOLOWY 17%

Znany również jako Omega 6. Ten kwas tłuszczowy dostarcza skórze przeciwzapalnego nawilżenia, wspomagając gojenie się ran, w tym trądziku. Skóra trądzikowa wytwarza mniej kwasu linolowego, dlatego miejscowe dodanie oleju o wysokiej zawartości kwasu linolowego leczy i zapobiega przyszłym wypryskom. Zapewnia tę leczniczą wilgotność, nie będąc ciężkim, nadając skórze aksamitnie lekkie wykończenie.

KWAS ALFA-LINOLENOWY

Zmniejsza stan zapalny, uelastycznia, wzmacnia komórki naskórka. Dodatkowo to antyoksydant, czyli substancja, która chroni organizm przed nadmiarem wolnych rodników, związków podwyższających ryzyko powstania nowotworów i przyspieszających proces starzenia się

KWAS PALMITYNOWY 19%

Do 3% w oleju. Ma właściwości zmiękczające i nie zostawia tłustej nieprzyjemnej warstwy. Posiada silne właściwości antyoksydacyjne.

KWAS STEARYNOWY 15%

Idealny emulgator łączący wodę z tłuszczem, świetnie oczyszcza pory, wygładza skórę i świetnie kondycjonuje włosy

KWAS MIRYSTYNOWY do 1%

Tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy.

AZADYRACHTYNA

Działa owadobójczo, odstrasza szkodniki oraz blokuje ich możliwości odżywiania i rozrodu.

NIMBINA, NIMBIDYNA, NINBIDOL

Działanie przeciwgrzybiczy, przeciwzapalne, przeciwgorączkowe. Niweluje opuchnięcia i zaczerwienienia skóry z uwagi na działanie antyhistaminowe

Witamina E (30,8 – 62,3%)

To silny przeciwutleniacz, który pomaga zwalczać wolne rodniki, tym samym chroni przed przedwczesnym starzeniem się skóry. Wspomaga regenerację komórek. Zmniejsza hiperpigmentację. Leczy blizny i pomaga w regeneracji komórek jak również poprawia teksturę, nawilżenie i miękkość skóry. Witamina E chroni skórę przed utratą włókien kolagenu i elastyny, dzięki czemu dłużej zachowuje jędrność i elastyczność.

Witamina F

Regeneruje naskórek, przyspiesza gojenie ran, zmniejsza zmiany trądzikowe.

KAROTENOIDY (witamina A)

Wykazują właściwości przeciwutleniające i zapobiegaj uszkodzeniom komórek. Chronią skórę i włosy przed toksynami środowiskowymi. Naprawiają uszkodzenia skóry i oznaki starzenia spowodowane promieniowaniem UV, hormonami lub trądzikiem, w tym pomagają niwelować przebarwienia.
Stymulują regenerację skóry. Zwiększają produkcję kolagenu i elastyny w skórze zwiększając jej grubość, elastyczność, jędrość, miękkość i gładkość.

Skład: 100% olej neem  zimnotłoczony, nierafinowany (Melia Azadirachta Seed (Neem) Oil)

Recenzje

Na razie nie ma opinii o produkcie.

Napisz pierwszą opinię o „Olej NEEM tłoczony na zimno 30 ml”

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Koszyk
1
    1
    Twój koszyk
    mydło-dynia
    Mydło DYNIA cynamon/pomarańcza KOSTKA 100g
    1 X 23.90  = 23.90