Bejbusiowy krem

wpis w: Kosmetyki, Receptury | 1

Krem na każdą pogodę dla maluszków i starszych dzieci.

Faza wodna:
  • 150 g mleko owsiane (robię sama – zalwam 1 szklankę płatków owsianych 2 szklankami wrzątku, odczekuję godzinę, odcedzam)
  • 12,5 g gliceryna roślinna
  • 20 g biobaza emulgująca
  • 1 g konserwant GSB (jeżeli używasz innego konserwantu upewnij się ile powinno się go dodać w %) (bez konserwantu krem ma 2 tygodnie trwałości i należy przechowywać go w lodówce)
Faza olejowa:
  • 25 g masło shea
  • 15 g olej Babassu
  • 5 g olej avocado
  • 11 g olej ze słodkich migdałów
  • 10 g oleju JOJOBA – dodatek do gotowego, ostudzonego do 40 st C kremu – należy wmieszać go do gotowego kremu, aby zachować 100% jego właściwości. Można również dodać witaminę E i/lub ulubione olejki eteryczne. Ja olejków nie dodaję, gdyż mam pewność, że nic nie uczuli.
  1. Fazę wodną podgrzej w kąpieli wodnej do rozpuszczenia składników (ok 60-70 stopni)
  2. Fazę olejową również podgrzej w kąpieli wodnej do 60-70 stopni. Obie fazy powinny mieć tą samą temperaturę przy połączeniu (60 stopni).
  3. Wlej cienką strużką oleje do fazy wodnej. Zblenduj – możesz użyć blendera lub malutkiego spieniacza do mleka.
  4. Na koniec dodaj olej jojoba – w ilości 10 gramów, zblenduj i gotowe. Ostudź i przełóż do wyparzonych pojemniczków.

Korzystajcie, na zdrowie dla waszych maluszków!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Zapisz się na nasz newsletter